Pazartesi, Şubat 07, 2005

istanbul

sabah insan isine gelince calismaya baslamadan evvel soyle bir gazeteleri kolacan etmezse isleri rast gitmez, biliriz. online yasamaya baslayali beridir gazete kismi online oldugu gibi bir de bakalim civarda neler olmus online online diye bakindiklarimiz arasina malum muhtelif bloglar da eklendi.

deniz hanim seyahatte diye buralari 'istemem yan cebime koy' edasiyla bana emanet etmis; defnanim istanbul'a kar yagdigindan dem vurmus. istanbul'da hayat durmus yine ve istanbul'da hayat durunca sanki her yerde de duruyor malum; "istanbul'a kar yagmadan turkiye'ye kis gelmez" cunku. istanbul da karin hakkini veriyor ama: geceden beridir bakiyorum muhtelif web sitelerine, buyuksehir belediyesinin kameralarina bile baktim niye, cunku kar gorunce cilgina donuyorum. done done baktim yeniden, istanbul'da kar nasil gorunuyormus diye.

istanbul'a kar cok yakisiyor. gerci bence -yani kari ilk kez onlu yaslarinda gormus biri icin- kar denilen su yogusmasi bicimi her ahval ve serait altinda senlendirici bir doga olayidir. pekiy bakalim bu doga olayi bizi niye bu kadar mesut ediyor? sadece 'nadir' oldugu icin olabilir mi? yoksa her seyin uzerini ortebilen bir kudret oldugu ama bize dokunmadigi (hani nerdeyse esirgedigi) icin mi seviyoruz?

Yilin alti ayini karla kapli gecirenler eminim bundan oyle cok da haz etmiyorlardir. Surekli bir mahsur kalma hadisesi var bir kere elde. ne bileyim, karda cok dolasirsan fazla UV almaktan derinde yaniklar olusuyor, gozlerinde de ne retina kaliyor ne kornea. ee civar cografyanin habitati tarafindan hamuduyla goturulme riski de cabasi. tabii hamuduyla goturulenler bizcileyin develer olur orlarda, kar uzerinden sittin sene atlayamayiz. yerlisi oyle develik yapmiyor; kar konusunda yol yordami haiz insanlar.

bu arada insan dogada en dayanikli canliymis, bizi kurtlar takip ediyor bu dayaniklilik siralamasinda. demek ki zorda kalsak aklimiza bu listeyi getirip bir dirayet gosterebiliriz. bu yuzden derim ki kar tatili denen sey insanin ozune aykiridir. herkes pasa pasa 'insanlar gibi' hayatina devam etmelidir.

enschede'de bu sabah hava -6 derece, piril piril gunesli bir sabah, insan bisikletin uzerinde oldugunu anliyor, anlamakla kalmayip keyif bile aliyor.

gunun linki de soyle olsun, istanbul'un anlam ve onemine uygun: http://www.its.caltech.edu/~atomic/snowcrystals/photos/photos.htm