Cuma, Kasım 26, 2004

cuma (a.k.a. robinson tatile ciksin!)

normalde cuma denince akla haftasonunun baslangici gelir ama bu kez robinson efendi'nin cuma'si geldi. mevzubahis kitabi okuyali cok zaman oldu; ada neredeydi, cuma'nin orada ne isi vardi hepten unuttum ama robinson'un takvim tutmaktaki israrci tutumu aklimda kalmis, cuma sagolsun.

takvim herhalde insanligin ilk 'buldugu' kavramlardan biri. hani anlatilir ya misirlilar nil nehrinin hareketlerini anlamak istemisler, mayalar soyle boyle yapmislar diye. eh onemli hakikaten. bir suru miat (deadline) var hayatimizin icinde: o isler bugune, su isler de haftaya yetisecegine gore bugunun cuma olmasindan daha baska anlamlari var o yetismesi gerekenlerin niteligine gore. zaten takvimin anlami da o miatlarin yerini belirlemektir ki miat doldugunda alakasiz yerlerde alakasiz seylerle mesgul olmayalim.

takvim garip bir konvansiyon isi, tipki trafigin sagdan veya soldan akmasi gibi ya da para gibi uzerinde anlasilmis, topluca mutabakata varilmis bir zahiri cizgi cekiyoruz bir yerlere oluyor gun, hafta ve yil. farkli konvansiyonlar var tabnii, hicri takvim, rumi takvim, julian takvimi (tahmin edin bakalim kim yaptirmis bunu) gunes takvimi ve su an asina oldugumuz gregoryen takvimi falan. ay isimlerini hepsinin farkli hikayeleri, aylarin kiminin 30 kiminin 31 gun olmasini ayri hikayeleri var. en ilginci de subat'in hikayesi: sezar dayi, julius olan, demis ki "benim adimi tasiyan ay -july- bir gun fazla olsun" (evvela 30 gunmus o da) "senlikler baslasin halkim cossun". temmuza eklenecek gunu hangi aydan calacaklarini dusunurlerken bir bakmislar ki yok o tanrinin yok bu kralin anisi var, ayiptir derken olan 'cuce ay' subata olmus. subat latince'de duodecim demekmis en basta, 'onikinci' yani. anlasilan hic bir onemi olmayan ay. sonra 'arindirmak' ile alakali bir deyim olan februarius gelmis, kim neyi arindirmis fikrim yok ama. neyse iste daha sonra augustine de eksik kalmamis, (agustos da 30 gunmus, kismet) bir gun calmak istemis bir aydan ve kabak yine bizim cuceye patlamis, iyice guduk kalmis subat. dort yilda bir sevindiriyoruz iste o yuzden.

cuma iste ya da 'robinson tatile ciksin". ciksin da ne zaman ciksin, haftasonu cikamayacagina gore? yilbasinda ciksin, takvimin basladigi yerde.

26 Kasım, 2004 16:07, Blogger Deniz boyle dedi...

nefes alll!!nefes veerr!! bir daha nefes alll!! bir daha nefes verr!! hah simdi dinle bakalim, tatili gelmis efendi, sana da bana da temmuza kadar tatil de haram, bos gecen her an da. onun icin bu yil temmuzdan baslasin her ikimiz icin de, bence.hadi simdi, isimin basina doneyim ben. sen de!

 

sen de yorum yaz

yorumlari kapat